Beställ din bingolott här!
SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
Tanums Alliansen
Pojkar 09

Årsplaneringen 2024

Denna text kommer sammanfatta några centrala tankar kring årets säsong. Tanken är att det både ska vara informativt så att ledare, spelare och föräldrar har en förståelse för vad vi tänkt att göra och varför, men det ska också vara ett verktyg för spelarutveckling då utbildningsplanen presenteras.

 

Organisation

Tanums Alliansen är ju ett samarbete mellan Hamburgsunds IF, Tanums IF, Bullarens GOIF och Rabbalshede IK. I detta lag har vi spelare som representerar alla lag utan RIK. Laget är för spelare födda 2009, 2008, och 2007 med några få tillägg av yngre spelare. Vi har 2 lag i seriespel, ett för 15-åringar och ett för 17-åringar.

 

Ledarstaben består av huvudtränare Erik Lek, samt assisterande tränarna Lennart Jonsson och Erik Sörvik. Josse Nelson från TIFs A-lag är också med som tränare och går under utbildning som framtida ledare. Från HIFs A-lag kommer vi under säsongen också få stöttning av Anton Hagneqvist, framförallt vid träningar/matcher som är i Hamburgsund.

 

Några av lagets spelare är redan med och tränar och spelar matcher i föreningarnas olika seniorlag. Här kommer vår ledarstab tillsammans med ledarstabarna från de andra lagen samt spelarna att gemensamt försöka hitta bästa möjliga matchning för att få så bra utveckling som möjligt för samtliga våra spelare.

 

Administration

Vi använder oss av administrationssystemet SportAdmin. Där kommer kallelser till matcher, träningar och andra evenemang, ladda därför gärna hem medlemsappen för lättar administration, annars kommer kallelserna via mail. Vi kommer även försöka att uppdatera om våra aktiviteter här på hemsidan.

 

Se till att alltid svara på kallelserna om du kommer eller ej, så att vi i ledarstaben vet och kan planera aktiviteten utifrån det.

 

Träningar

Vi tränar 2-3 dagar i veckan, lite beroende på väder och hur mycket spelarna visar att de önskar träna. Under konstgrässäsongen är alla träningar i Tanum, men när det öppnas upp för naturgräs så är tanken att vi också ska träna i Hamburgsund.

 

I årshjulet ovan kan ni se tänkta teman för träningarna. Dessa bygger på Svenska fotbollsförbundets spelarutbildningsplan. Det är mycket att gå igenom under en säsong, men tanken är att spelarna ska introduceras till några av de olika koncepten som finns inom Svensk fotboll. Den som vill fördjupa sig kan sedan ställa frågor och få tips om vidare studier.

 

Som ni kan se i årshjulet så koncentrerar vi oss i första hand på att lära oss kollektivt spel, både offensivt och defensivt. Årets schema lutar också mer på defensiven eftersom vi dels generellt lär oss mer offensivt spel i yngre åldrar, men också för att vi nu bör vara mer mottagliga att lära oss mer kollektiva metoder i försvarsspelet.

 

Mycket av övningarna kommer vara matchlika och i olika typer av spel, detta för att göra det enklare att sedan applicera det vi övar på i matcherna. Vi kommer försöka jobba med att alla spelare förbättrar sin förståelse för vilka olika alternativ som finns och vilka konsekvenser olika aktioner kan få.

 

Vi inledde dock säsongen med en tid med fokus på vår fysiska kapacitet...

 

Träningsförberedelser

Vi uppmuntrar alla spelare att komma i god tid till träningen, dels för att umgås och ha roligt med lagkamraterna, men också för att förbereda sig för själva träningen. Kanske har du som spelare kikat lite på dagens tema och har lite funderingar kring det. Vi erbjuder också alla intresserade att komma 15 minuter före träningen till klubbstugan (OBS ombytta och klara för träning) där vi i diskussioner kommer fördjupa oss i dagens tema.

 

Fotbollsfys

Den viktigaste orsaken till att vi kommer ha en del fysinslag i träningen är att förebygga skador. Det är av samma orsak som vi kommer behöva samordna med andra lag när spelare dubblerar i olika lag. Fotbollsförbundet har hjälpmaterial som vi kommer använda oss av som heter "knäkontroll" och FIFA11+.

 

För vår ålder rekommenderar SvFF att träna extra på styrka, rörlighet, snabbhet i fotbollsaktioner och acceleration samt återhämtningsförmåga. Vi kommer i största möjliga mån väva in denna typ av träning i den ordinarie fotbollsträningen, men kan i vissa fall tränas separat.

 

Matcher

Vi kommer försöka sprida ut våra hemmamatcher till både Tanum och Hamburgsund, men hoppas även kunna spela i Bullaren. Eftersom fler spelare kommer från HIF i 07/08 gruppen kommer fler av deras matcher vara där medan det är fler TIF-spelare i 09 och då kommer vi spela med i Tanum. Vidare har vi en del motståndare från Dalsland och när de kommer långväga passar det bättre att spela i Bullaren. I kalendern och SportAdmins kallelser ser ni vart matcherna spelas.

 

Som ni ser bland teman i årshjulet så delar vi upp spelet i 6 olika skeden (se bilden nedan) och det är i dessa olika skeden som vi kommer försöka träna in olika principer som spelarna kan använda sig av i matcherna. Prioriteringarna som går att läsa under varje spelskede kommer vi jobba med, men troligtvis inte alla, utan vi börjar uppifrån i varje skede och försöker behärska dem en efter en.

 

Spelsystem

Spelsystem betyder vilken formation vi har, vilket arbetssätt vi har (metoder i spelet), samt vilka olika roller som finns i vårt spel. Detta är någonting vi kommer jobba fram under vintern, inom ledarstaben med input från spelarna. Tanken är att vi ska ha ett system som är enkelt att förstå, men där vi kan lära oss olika delar av spelet inom. Spelsättet kommer sedan genomsyra alla våra träningar för att samtliga spelare ska känna sig trygga i det.

 

Prestationsmål

Vår prestation, och matchupplevelse för samtliga spelare kommer alltid vara det som premieras under matcherna. Med det sagt så förväntas spelarna alltid göra sitt bästa för att det ska resultera i att vi står som segrare i matcherna, det är dock den långsiktiga utvecklingen för samtliga spelare som kommer vägleda oss i våra strategier och beslut.

 

Matcherna är det bästa träningstillfället eftersom det ger spelarna chansen att öva på de saker vi gått igenom med matchens fulla komplexitet. För att säkerställa att den långsiktiga utvecklingen följs även under matcher kommer vi försöka ha olika typer av prestationsmål att sträva efter. Detta är målsättningar som kan jobbas mot oavsett matchens utgång. Exempel kan vara att hitta rätt utgångspositioner, att försöka utföra intränade kombinationer, eller samarbete mellan målvakt och back...

 

Positioner i laget

I unga år har spelarna förhoppningsvis fått gott om utrymme att öva på olika positioner i laget, dels för att komma i olika matchsituationer, dels för att förbättra sin spelförståelse, och dels för att vara flexibla och bemästra de olika positionerna i laget. I denna åldersgrupp hoppas vi att spelarna börjat forma sina favoritpositioner som vi kommer kunna utgå från när laget tränar och spelar match. Men det kommer fortfarande finnas utrymme för att få prova på andra positioner, både eftersom det kommer behövas när olika spelare inte för stunden spelar, eller för att fortsätta utveckla en större förståelse för spelet. Vi i ledarstaben kanske också ser egenskaper hos spelarna som passar bättre i andra positioner än de invanda och kommer då diskutera saken med spelaren för att hitta bästa möjliga utveckling.

 

Laguppställning

Som sagt är det viktigt att ha med sig att vi strävar efter långsiktig utveckling för samtliga våra spelare. Detta gör att matchningen kanske inte alltid sammanfaller med att vi maximerar våra möjligheter till 3 poäng. Det är en mängd olika aspekter att värdera när det kommer till laguppställningen, här följer ett icke uttömmande urval utan prioriteringsordning:

  • Beteende och attityd gentemot lagkamrater/motståndare/funktionärer
  • Strävan att delta i lagets arbetssätt
  • Hur hög belastning spelaren klarar av
  • Hur många matcher spelaren har spelat i närtid
  • Träningsnärvaron på Allians- eller seniorlagsträning
  • Flexibilitet i spelarens roll på planen
  • Alla ska ha möjlighet till mycket matchspel
  • Ingen ska sitta för långa perioder på bänken
  • Alla ska få känna känslan av att vara i start-elvan

Ledarstaben försöker jobba med helhetsbilden för spelarna och laget när de bestämmer vilka spelare som spelar. Detta betyder bland annat att om en spelare byts av är det normalt INTE ett tecken på att spelaren inte har presterat bra under matchen.

 

Arbetsmiljö i laget

Tanums Alliansen är en gemensam satsning från föreningarna, och för att ge oss bästa möjliga förutsättningar i säsongen så gäller det att vi som lag ser till att skapa en så bra miljö som möjligt.

 

Miljön kommer bygga på långsiktighet, goda relationer och deltagande. Detta betyder många saker men exempelvis är det viktigt att alla känner att deras försök premieras, att vi stödjer varandra och att alla tar del av våra aktiviteter och lyssnas på.

 

Om en spelare skulle råka bli skadad under säsongen ser vi gärna att han ändå kommer med upp på träningarna och kör eventuell rehabiliteringsträning där och är med under matcherna för att pusha lagkamraterna. Vad gäller sjukdom, är det samma regler som i skolan - är vi sjuka, eller är kvar i smittoperioden, så stannar vi hemma, dels för att inte smitta varandra, men också för att träna med sjukdom kan medföra att sjukdomen förvärras.

 

Fotbollspsykologi

Detta kan vara ett lite nytt koncept för många, men det handlar i grund om att hitta sätt att prestera så bra som möjligt genom att tänka till lite.

 

En viktig sak för alla spelarna i den här åldern är att lära sig planera sin vardag, så att vi hinner med alla vardagens aktiviteter, så som skola, fotboll och andra fritidsintressen.

 

En annan kvalité som vi kommer jobba med är att fortsätta att spela enligt vårt arbetssätt även i motgång.

 

Under säsongen kommer vi även försöka jobba med att göra laget bättre genom att diskutera med varandra hur vi kan lösa olika situationer. Detta kräver dels en viss förståelse för spelet, men sedan också att kunna tolka matchsituationen och kommunicera det till varandra.

 

Teori och enskilda samtal

Under säsongen kommer vi anordna olika typer av möten där vi går igenom vissa saker. Vissa möten kommer vara för alla, medan andra möten kanske lockar de som är intresserade av att fördjupa sig. Vissa spelare kanske också vill ha enskilda samtal med någon av oss i ledarstaben vilket vi kommer vara öppna för.

 

Extra evenemang

Avslutningsvis så kommer det komma en del extra evenemang under säsongen. Dessa är dels för att sammanlänka truppen på ett bra sätt, men det kan även vara saker som är specifikt i de olika föreningarna. Så snart som evenemangen blir kända kommer de hamna i kalendern på hemsidan och i Sportadmin appen. Kommer vi ihåg uppdateras även årshjulet ovan.

 

Ett urval av aktiviteter:

Insamling av pengar till aktiviteter

Vi kommer strandstäda någon gång i mars/april

 

Cup i Uddevalla

Vi vill vara med i Oddebollen i början av Augusti. Eftersom det är såpass nära så kommer vi köra fram och tillbaka varje dag och alltså inte sova över denna gången. Detta tror vi kommer göra att vi kan fokusera mer på själva fotbollen. Till detta evenemang behöver vi hjälp av föräldrar med körningar

 

JE-cup i Tanum

Vår egen cup. Varje lag som har ett Allians samarbete deltar i cupen. Cupen är en helg i augusti och vi kommer spela ena dagen och vara funktionärer den andra.

 

Föräldrasupport

För närvarande har vi över 30 spelare som är registrerade i laget, med olika kunskapsnivåer, intresse och ambitioner. Precis så det ser ut i ett vanligt ungdomslag. I ledarstaben ser vi på vår roll som utbildare och aktivitetsledare. Vi kommer göra vårt bästa för att ungdomarna ska få med sig så många roliga upplevelser som möjligt och samtidigt lära sig mer om den vackra fotbollssporten.

 

För att vi ska kunna lägga mer fokus på utbildningen och genomförandet av aktiviteter så önskar vi att få er föräldrars hjälp med olika saker. Här följer några grejer som vore bra, men det kan även komma mer utöver säsongen:

  • Skjutsar till träningar, matcher, cuper och andra aktiviteter. Det är inte alltid vi ledare har möjlighet att vara med och heller inte alltid vi har föreningsbussar. Så vi är alltid i behov av skjutsar. Låt din son skriva i svaret på kallelsen om ni kan köra (använd gärna samåkningsfunktionen i appen).Det är viktigt att vi i ledarstaben får reda på vilka som kör och vilka som åker med i bilarna eftersom vi varje gång behöver planera för att alla spelare kommer med. Vi ser helst att ni som kör kommer via samlingsplatsen för att plocka med fler spelare så vi inte åker med tomma platser.
  • Kom på föräldramöten. Det är här vi går igenom olika saker som berör laget och dess aktiviteter
  • Öppna upp kiosken vid våra hemmamatcher. Det är trevligt för alla som är närvarande att kunna köpa en kopp kaffe och korv.
  • Fråga era pojkar om deras upplevelser med laget. Fokusera gärna samtalet kring vad de lärt sig och hur det upplevt olika saker, i stället för att endast fråga om vilket lag som vann. Vid både träningar och matcher har vi olika målsättningar, och teman - ställer ni frågor kring dem kan spelarna få stöd i att fortsätta fördjupa sin förståelse även hemma
  • Närvara gärna vid träningar och speciellt matcher. Vår erfarenhet säger att ju större engagemang och stöd (så länge det inte övergår till kravsättning) en spelare får hemifrån, ju större chans är det att spelaren har en bättre fotbollsutveckling och fortsätter spela.
  • Heja på laget och uppmuntra goda försök, men överlåt i allmänhet coachningen till oss ledare då vi har specifika saker vi låter spelarna öva på. En av sakerna vi jobbar med är att spelarna ska kunna ta sina egna beslut, vilket gör att vi sällan säger åt spelare vad de ska göra utan att de får tänka på det själv.
  • Delta som ledare i träningar och match. Vi är i behov av flera ledare. Detta gäller både om du har tidigare fotbollserfarenhet eller inte. I ledarteamet har vi ledare med en del utbildningar bakom sig, och det finns en framtagen årsplanering, men vi är alltid öppna för fler infallsvinklar. Har du ingen fotbollserfarenhet sedan tidigare finns det gott om andra uppgifter så som materialansvar, lägga upp för nästa övning, se till att alla få mycket speltid på match, säkerställ att alla blir sedda under en aktivitet, administration, etc.

Målsättningar

 

Spelets 6 skeden